söndag 15 december 2013

Att inte vara dömande mot andra

Att utvecklas som människa är att alltid se potential hos dig själv, se möjligheter att utvecklas, att inget är omöjligt. Det är bara du själv som sätter gränser för vad du kan göra.
Att utvecklas som människa är också att se potential hos andra människor, och stödja deras val i livet.

Tillsammans kan man nå nya höjder och mål, tillsammans är vi starka.

Alla har nog mer än en gång varit med om att när du möter en ny människa, vare sig privat eller på arbetet, att man varit väldigt snabb på läsa av personen, döma personen oftast på ett negativt sätt.
Du dömer allt ifrån beteende, utseende, personlighet, kunskap, samt kanske det mest viktiga "det första intrycket" en person gör. Är personen framåt, blyg, burdus, aggressiv, lugn, slamsig, ordningsam, osv.
Detta är ett naturligt beteende och en del av hur vi bemöter varandra och lär känna varandra.
Men man kanske ska ge personen en chans istället för ett snabbt dömande.
För det första intrycket behöver inte vara och är säkerligen inte tillräckligt för att du ska känna den personen. Sen kan man alltid ställa sig frågan är det vår rätt att döma andra personer?

Detta tänk bottnar mycket i den så kallade jantelagen. Något som vi svenskar hade som tänk tidigare men som tack och lov mer och mer håller på att försvinna.
Jag är emot jantelagen då jag anser att den driver inte människor framåt utan bakåt.
Jag anser att alla har rätt att utvecklas till det man själv vill bli.

Jantelagen

Vad är jantelagen?
Jantelagen är en uppdiktad lag formulerad av Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår (1933). Aksel Sandemose skrev på norska (riksmål), men växte upp i danska Nykøbing Mors, en stad han i boken kallade Jante, därav namnet "Jantelagen".
Begreppet har senare fått ett brett och populärt genomslag och används även av människor som saknar vetskap om den litterära kontexten.
Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt, den präglades av småstadsmentalitet och avundsjuka. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns emellertid på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.

Jantelagen består av följande tio lagar:
  1. Du skall inte tro att du är något.
  2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  7. Du skall inte tro att du duger till något.
  8. Du skall inte skratta åt oss.
  9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
I boken tillfogas senare även ett elfte bud, som brukar kallas ”Jantelagens strafflag" som lyder:
11. Tror du inte att vi vet något om dig?
 
Som ni kan se så är detta tänkande väldigt negativt och den krymper, begränsar och förminskar, det är ingen bra utgångspunkt för våra liv. Enligt mig är den uråldrig. Men tyvärr så är vi svenskar lite tillbakadragna och vi vill inte göra allt för stort väsen av oss.
Men som tur så håller detta på förändras och det tror jag är viktigt framför allt inom företagande på en internationell nivå, men även för varje enskild person.
 
Jantelagen har blivit ersatt med nya lagar kan man säga, bla Anti-jantelagen som är raka motsatsen men även av Svantelagen som är skriven av Svante Ingvarsson år 2010.


Dessa två lagar stämmer betydligt bättre med dagens bild och vad vi bör sträva emot.
Kan vi leva efter detta så är vi på god väg mot personlig utveckling till bättre medmänniskor .

Be aldrig om ursäkt för att du är den du är.
Be aldrig om ursäkt för att du är framgångsrik.
Våga vara och bli den du vill vara.
Se inte ned på andra människor, se hellre upp till andra.
Döm inte andra.

Med dessa tänkvärda ord sätter jag punkt för denna artikel, och hoppas fler tar tag i detta och förändrar sitt tankesätt till ett sundare och mer utvecklande sätt.
 

3 kommentarer:

  1. Hej och välkommen till Spotcap Global Loan Services, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och även lånekonsult.

    Behöver du stort finansiell förstärkning? behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

    Vi erbjuder alla typer av lånetjänster, vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

    Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuld till inkomstkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl

    Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver

    Vi tillhandahåller lånetjänster i världsklass 24 timmar. För frågor / frågor? - Skicka ett mail till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

    Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

    Din ekonomiska frihet är i dina händer!

    SvaraRadera
  2. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM A FINANCE COMPANY LAST WEEK Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

    {Dr.Benjamin Scarlet Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine. If you need a genuine loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via WhatsApp +19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com

    SvaraRadera
  3. Hej alla,
    Jag är en privat långivare, jag erbjuder lån på 2% detta är ett legitimt företag med ära och skillnad vi är redo att hjälpa dig i alla ekonomiska problem som du är erbjuder vi alla typer av lån så om du är intresserad av detta låneerbjudande vänligen kontakta oss på vår e-post: (christywalton355@gmail.com) Ange även följande detaljer så att vi kan fortsätta med lånet omedelbart.

    Namn:
    Belopp som behövs:
    Varaktighet:
    Land:
    Syftet med lånet:
    Månadsinkomst:
    Telefonnummer:
    Kontakta oss med ovanstående uppgifter på vår e-post: christywalton355@gmail.com
    Hälsningar till er alla.

    SvaraRadera