onsdag 8 januari 2014

Entreprenörskap och att vara entreprenör

Vad är företagare och entreprenör


Företagare är en person som är anställd av sig själv, som enskild näringsidkare eller anställd i ett bolag som hon eller han äger. Många företagsledare är inte företagare utan anställda tjänstemän, utan det personliga ansvar som följer med företagande.
En nästan överlappande benämning är entreprenör, som på svenska har en något vidare betydelse.

Entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person är drivande och arbetar hårt för att nå framgång. Entreprenörskap kan också förekomma inom befintliga företag och benämns då intraprenörskap.
Den ursprungliga betydelsen i svenska språket är en person som tar på sig att utföra entreprenadarbeten, eller en teaterdirektör.
Entreprenörskap kan definieras som "förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter". Entreprenörskapet får någonting att ändra riktning. Nya infallsvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt.

Enligt den neoklassiska teorin etablerad av Joseph Schumpeter är en entreprenör en skapare av "kreativ förstörelse" på marknaden (dvs rubbar balansen mellan utbud och efterfrågan) vilket skapar "kaotiska marknader" och gör entreprenören till en person som skapar efterfrågan på en marknad.
Vanliga drag hos entreprenörer är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envishet, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande. Det skall dock nämnas att det finns en etablerad kritik mot det individfokuserade perspektivet på entreprenörskap, där omständigheter som nätverk, kultur och teamarbete istället framhålls som centrala förklaringsfaktorer bakom framgångsrikt entreprenörskap.
Entreprenörskap är oftast kopplat till näringslivet. Entreprenörskap som sker för att man ser att det finns ett behov i samhället som inte är tillgodosett, benämns samhällsentreprenörskap eller socialt entreprenörskap. Samhällsentreprenören vill bidra med något gott till samhället.


Att vara företagare
 

Man föds inte till företagare. Entreprenörskap handlar snarare om ett genuint intresse för det man gör och en vilja att driva och utveckla en verksamhet.

Många människor har idéer och drömmar, men det är långt ifrån alla som förverkligar dem. Att vara företagare handlar om att ha drivkraften att omsätta sina idéer och drömmar till handling.

En entreprenör beskrivs ofta som någon som ser möjligheter före hinder, är kreativ och modig. Forskning visar att det är vanligt att entreprenörer är riskbenägna, vilket inte betyder att de är dumdristiga utan snarare att de är medvetna om sina satsningar och riskerna med dessa. Bra egenskaper är också att vara målinriktad och på samma gång prestigelös med en förmåga att ändra på felaktiga beslut.


Entreprenör

Är du en entreprenör? En ganska svår fråga att besvara faktiskt. Ordet entreprenör används av många, men vad de lägger i ordets betydelse kan vara helt olika. Är den som startar ett företag en entreprenör? Krävs det något mer än att bara starta ett företag för att man ska kunna bli kallad entreprenör? Tja – har det någon betydelse egentligen.

 

Innan vi går vidare måste vi åtminstone plocka bort en del av betydelsen av ordet entreprenör i detta sammanhang och det är:

  • entreprenör i betydelsen, byggentreprenör (bygger hus),
  • begravningsentreprenör (tar hand om hanteringen kring dödsfall), d.v.s.
  • företag (personer) som åtar sig entreprenader.

Låt oss nu ta en mycket kreativ uppfinnare som kommer på något alldeles förträffligt. Kallar du den personen entreprenör? Naturligtvis inte. Men om den personen gör en affärsidé av sin uppfinning, startar ett företag, börjar tjäna pengar, anställer folk – ja då är självklart uppfinnaren en entreprenör. Om nu du istället köpt uppfinnarens idé, gjort den till en affärsidé, startar ett företag, börjar tjäna pengar, anställer folk – så är du självklart också en entreprenör – eller?

De flesta man frågar brukar säga ungefär så här om en entreprenör:

  • En driftig och kreativ person med visioner. En som arbetar hårt med att förverkliga sin idé. Startar ett företag och jobbar hårt för att lyckas.

Ja, detta är väl ord som man skulle kunna sätta på de allra flesta som startar och driver företag idag.

Men en annan nyans i entreprenörskap är att entreprenören är den som kommer med något nyskapande. Dynamit som inte exploderar så fort man petar på det, möbler ska transporteras i platta paket och monteras på plats, att ”ringa” via internet, är exempel på vad ”superentreprenörer” åstadkommer. Detta var så att säga ytterligheten åt andra hållet.

Alltså, att bli betraktad som entreprenör, eller kallad entreprenör, kan du bli från att starta ett ”normalt” företag till att förverkliga någonting nytt på ett affärsmässig lönsamt sätt. Jag tror att du skulle bli lika glad om du fick utmärkelsen ”årets företagare” likväl som ”årets entreprenör”.

Det är många som vill att det ska bli fler entreprenörer (nyföretagare, småföretagare…) och att några lyckas så bra att det skapar arbete åt andra genom direkt anställning i dessa företag och att de även indirekt skapar arbete åt underleverantörer och serviceföretag. Politiska spelet kring detta lämnar vi därhän på denna webbplats.

Men Du är eftersökt. Känn dig välkommen som företagare, entreprenör. Vad du än kallar dig så behöver du lite kunskap och information på vägen mot ditt mål.
 


En liten slutsats


Det är du själv som bestämmer om du vill kalla dig entreprenör eller känna dig som en entreprenör. Vad du än blir kallad eller vad du själv kallar dig spelar ingen roll. Företaget du startar är beroende av dig, dina idéer, din drivkraft, dina visioner och ditt arbete.

Brinn för din sak

Vill du lyckas som företagare krävs det att du brinner för din sak, arbetar hårt och, framför allt, gillar att göra affärer. Du måste kunna se helheten i ekonomin, hålla i kostnader och skapa intäkter.

Det finns många myter kring företagande.  Att man snabbt tjänar mycket pengar är en av dem. Undersökningar visar att det i själva verket kan ta flera år för företagare innan de kan ta ut en skälig lön. Det som driver en företagare är oftare viljan att styra över sin egen tid och förverkliga sin vision än att tjäna pengar. Många företagare tycker att det är viktigare att utveckla företaget än att höja sin lön. Det egna företaget leder till personlig tillfredsställelse och ökad arbetsglädje.

Stort steg att starta eget

Funderar du på ett liv som företagare? Att starta eget är ett stort steg för den som har varit anställd i många år. Övergången från att vara anställd till att driva eget företag innebär en omorientering på många plan. Mycket av det du tidigare tog för givet är nu upp till dig själv. Det kan vara spännande och kanske precis vad du har längtat efter, men också omtumlande och osäkert. Enkäter visar att potentiella företagare oftast oroar sig för finansiering av verksamheten och att livet som företagare kommer att bli alltför tidskrävande. Oavsett vilka funderingar just du har finns det stöd och hjälp att få.

Stöd för dig som tvekar

·         Vänd dig till företagsrådgivare på din hemort och boka tid för samtal. Företagsrådgivning får du bland annat via ditt lokala nyföretagarcentrum.

·         Anmäl dig till en Starta företag-dag eller gå en Starta eget-kurs. Här får du kontakt med andra blivande företagare. Kanske har de funnit lösningar eller strategier du kan ha nytta av.

·         Gå med i ett nätverk för blivande eller nya företagare och få kontakt med andra i din situation. På flera håll i landet har kommunen, regionen eller Tillväxtverket startat nätverk. Din företagsrådgivare vet mer.

·         Skaffa dig en mentor som du trivs med och känner dig trygg med. Det kan vara någon med erfarenhet från din bransch eller en annan företagare. En mentor kan du hitta via ditt lokala nyföretagarcentrum, Almi eller på Internet.

·         Om du behöver peppning kanske du behöver hjälp av en coach. Numera finns det coacher som är specialiserade på att ge stöd i karriärutveckling.




Bra egenskaper hos en entreprenör och företagare.

18 kommentarer:

  1. Behöver du finansieringshjälp för personliga eller affärsmässiga ändamål? Vi har för närvarande övertagande för småföretagslån, kommersiella lån, byggelån, fastighetsfinansiering, auto lån, personliga lån, eget kapitallån e.t.c kontakta oss idag via e-post: Elijahloanfirm@outlook.com

    SvaraRadera
  2. behöver du ett lån? Har du letat efter var du ska få ett lån? Har du försökt få någon form av lån? Ansök nu nu på? (carlosellisonfinance@outlook.com) om du vill få ett billigt lån. Lånet erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

    SvaraRadera
  3. Hej och välkommen till Spotcap Global Loan Services, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och även lånekonsult.

    Behöver du stort finansiell förstärkning? behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

    Vi erbjuder alla typer av lånetjänster, vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

    Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuld till inkomstkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl

    Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver

    Vi tillhandahåller lånetjänster i världsklass 24 timmar. För frågor / frågor? - Skicka ett mail till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

    Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

    Din ekonomiska frihet är i dina händer!

    SvaraRadera
  4. Hej och välkommen till Spotcap Global Loan Services, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och även lånekonsult.

    Behöver du stort finansiell förstärkning? behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

    Vi erbjuder alla typer av lånetjänster, vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

    Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuld till inkomstkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl

    Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver

    Vi tillhandahåller lånetjänster i världsklass 24 timmar. För frågor / frågor? - Skicka ett mail till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

    Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

    Din ekonomiska frihet är i dina händer!

    SvaraRadera
  5. behöver du ett lån? Jag är en registrerad och pålitlig långivare, jag ger lån till personer som har ekonomiska svårigheter, människor som försöker betala skolräkningar, de som försöker köpa en bil eller starta eget företag, entreprenörer och myndigheter.
    För mer info eller låneansökningsformulär kontakta oss via e-post på (steglan247@yahoo.com)
    få ditt brådskande lån inom 24 timmar så får du pengaröverföring till ditt konto.

    SvaraRadera
  6. behöver du ett lån? Jag är en registrerad och pålitlig långivare, jag ger lån till personer som har ekonomiska svårigheter, människor som försöker betala skolräkningar, de som försöker köpa en bil eller starta eget företag, entreprenörer och myndigheter.
    För mer info eller låneansökningsformulär kontakta oss via e-post på (steglan247@yahoo.com)
    få ditt brådskande lån inom 24 timmar så får du pengaröverföring till ditt konto.

    SvaraRadera
  7. behöver du ett lån? Jag är en registrerad och pålitlig långivare, jag ger lån till personer som har ekonomiska svårigheter, människor som försöker betala skolräkningar, de som försöker köpa en bil eller starta eget företag, entreprenörer och myndigheter.
    För mer info eller låneansökningsformulär kontakta oss via e-post på (steglan247@yahoo.com)
    få ditt brådskande lån inom 24 timmar så får du pengaröverföring till ditt konto.

    SvaraRadera
  8. behöver du ett lån? Jag är en registrerad och pålitlig långivare, jag ger lån till personer som har ekonomiska svårigheter, människor som försöker betala skolräkningar, de som försöker köpa en bil eller starta eget företag, entreprenörer och myndigheter.
    För mer info eller låneansökningsformulär kontakta oss via e-post på (steglan247@yahoo.com)
    få ditt brådskande lån inom 24 timmar så får du pengaröverföring till ditt konto.

    SvaraRadera
  9. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM A FINANCE COMPANY LAST WEEK Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

    {Dr.Benjamin Scarlet Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine. If you need a genuine loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via WhatsApp +19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com

    SvaraRadera
  10. behöver du ett lån? Skicka oss ett e-postmeddelande remy.credit111@gmail.com Skicka ett e-postmeddelande till remy.credit111@gmail.com Hej Hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu under de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi ger lån med 2% ränta, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån Skicka ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757 Skicka oss ett e -postmeddelande remy.credit111@gmail.com Vi har ett lån till dig REMY.INC

    SvaraRadera
  11. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig



    BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig


    SvaraRadera
  12. Har du några ekonomiska svårigheter? OM JA! Kontakta Hobelman Finance and Mortgages Limited® För små och stora lån. Vi erbjuder alla typer av lånetjänster för att möta dina ekonomiska behov till en låg ränta på 2%. Kontakta oss idag via e-post: hobelmanfinance@gmail.com och ditt arbete med oss kommer att bli en bra upplevelse. Vår kredit är öppen för alla oavsett nationalitet.


    https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/
    Kontakta oss via e-post: hobelmanfinance@gmail.com

    SvaraRadera
  13. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

    Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

    Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

    På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

    För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

    Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

    Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

    Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
    E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/ Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

    SvaraRadera
  14. Vi är New World Finance Limited, vi erbjuder alla typer av lån till en ränta på 3 % (procent) och med våra toppklassiga yrken stoltserar vi med att vara en av de bästa när det kommer till snabb, dynamisk och lämplig kundservice .
    Vårt goda rykte över hela världen rättfärdigar våra omätliga arbeten, eftersom vi uppskattar de goda kommentarer som har cirkulerat på internet om våra goda gärningar, och vi tackar alla som har tagit ett lån från vårt företag.
    Kontakta oss idag för ditt önskade lån eller ta reda på mer info via Newworldfinance.ltd@gmail.com eller WhatsApp +44 74183 61004.

    SvaraRadera
  15. Jag fick precis 10 000 euro från Steven Kings Funds om du behöver ett lån kontakta dem via e-post stevenfunds@outlook.com eller whatsapp +2347043593434

    SvaraRadera
  16. Jag stötte på det här låneföretaget på Facebook och kontaktade mejlet plötsligt såg jag att jag hade blivit godkänd för ett lån på 20 000 € så jag trodde aldrig att allt detta skulle fungera förrän jag krediterades med beloppet 20 000 €. Jag kommer att råda alla som behöver lån att kontakta kontakta detta låneföretag med ansökan om lån detta är företagets mailadress >>>>> infomichealfinanceltd@gmail.com eller whatsapp +14699724809.

    SvaraRadera
  17. Goddag allihop! Jag vill använda detta medium för att berätta om ett ärligt låneföretag som hjälpte mig att få ett kommersiellt lån med begripliga villkor. de erbjuder alla typer av lån.
    Kontakt e-post: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447300508785

    SvaraRadera
  18. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
    Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

    SvaraRadera